Znečištěné ovzduší i z elektráren

Současný vražedný smog v České republice je i proto, že dost nefouká vítr. Což je prý důkaz proti větrným elektrárnám.


I proto je jejich podpora (stejně jako fotovoltaických) „nebetyčná hloupost, nebo největší tunel“ (František Janouch, Právo 15.2.). Prý, zvýšená výkupní cena elektřiny z těchto alternativních zdrojů je jen zbytečným taháním peněz z kapes lidem, kteří do nich mají už nyní hluboko. 

Ne, že by Janouch v něčem neměl pravdu, hlavně v tom, že bohulibého úmyslu zneužívají různí kšeftaři (čeho ne?). Jen nějak zapomněl, že je třeba říkat pravdu celou. Tedy i to, že na tom „katastrofálním znečištění našeho ovzduší“ se velmi významně podílejí také klasické uhelné elektrárny. Smradí, i když vítr fouká. A také proto, kvůli ochraně lidského zdraví a životů se budují ty fotovoltaické a větrné. A kdo se odváží říci, kolik peněz za lidské zdraví už je moc, tak moc, že už se je nevyplatí vydat? 

Těžké dilema má vyřešit dostavba Temelína. Jenže ta bude (bude-li) nejdřív tak za dvacet let a má koštovat nějakých 500 miliard korun (dle některých údajů včetně dostavby Dukovan). Zatím. A to nepočítám další, takzvané vyvolané náklady, například za nové elektrické vedení, jehož stavbu ČEPS už avizoval. Má-li se těch nových dva tisíce megawatů vůbec dostat ke spotřebiteli, nemá-li elektrická síť zkolabovat. A do té doby? A ti, kteří se vůbec dožijí, životní prostředí se opět zhoršuje, se taky pěkně prohnou při placení účtů. Připlatí si za elektřinu z nového Temelína stejně, jako si připlácejí na ty alternativní zdroje. Někdo těch 500 miliard zaplatit musí, a ČEZ ani stát to v posledku nebude.

Nový autor 22.2.2010