Odpovědnost starostky Liany Janáčkové

Ad: „Plán Romů: jiný byt nebo Kanada“ (LN 17.3.)


Nevím, zda žhářský útok na rodinu Podraných v ostravské osadě Bedřiška byl či nebyl nějak ovlivněn tím, že z tam byli přestěhováni z popudu starostky městského obvodu. Ovšem právě Liana Janáčková je léta vyhlášena svými protirómskými výroky a chováním. Dodnes neonacisté v internetových diskusích „kupují“ Romům letenky do Kanady. Inspirovali se nápadem, se kterým poprvé přišla právě zmíněná dáma. Jiná věc je, že nácci při své známé schopnosti bystře myslet nemohou Romům přijít na jméno, když ti se občas podle toho zařídí. A byla to zase Liana Janáčková, kdo se nestyděl říci, že je rasistka a že nesouhlasí s integrací Rómů. 

Příčin mezietnického napětí je jistě více, nepochybně k nim patří i vysoká nezaměstnanost v celém regionu a rostoucí chudoba, která nejednou „z lidí lotry činí.“ Ale je stejně nepochybné, že paní starostka svým chováním přinejmenším vydatně přilévá oleje do ohně. Ona, která by už z titulu své funkce měla naopak dělat vše pro to, aby ve svěřeném obvodu byl klid a pořádek. Aby lidé mohli normálně žít a nemuseli se stále ohlížet, odkud zase přiletí zápalná láhev, či kde dojde k nějaké jinému útoku, k provokaci, jejímž cílem je štvát proti sobě různé sociální skupiny a politicky z toho těžit. 

Svého dílu zodpovědnosti za to, co se stalo (a co se ještě stát může!), se nezbaví. Ale asi ji to nijak zvlášť netíží, soudě alespoň z toho, že o napadenou rodinu ve svém obvodu neprojevila po žhářském útoku sebemenší zájem. Napravit to musel až náměstek ostravského primátora, který přišel postiženým lidem vyjádřit účast a nabídnout pomoc. 

P.s. paní Janáčková není jen starostka, ale také senátorka. Do Senátu se volí většinově, a mnozí ten systém vychvalují – mimo jiné prý zajišťuje, aby do zastupitelských sborů prošly jen skutečné osobnosti…

Nový autor 23.3.2010