Vyplatí se takové šetření?

Před několika roky byla opravena železniční zastávka Střelnice v České Lípě. Včetně vydláždění nástupiště, zateplení budovy a nové fasády. Konečně jsme se mohli přestat stydět za to, jakým dojmem asi působí na návštěvníky města jedna z jeho vstupních bran.


Bohužel, ne nadlouho. Za krátký čas byla jedna ze stěn nasprejována. Samozřejmě ta, na níž nebylo vidět z místnosti obsluhy. Na víc si zatím vandali netroufli. Jenže pak dráhy začaly šetřit, a personál tu už slouží jen ve dne. Důsledky na sebe nenechaly čekat.

Trafika v budově byla vykradena tolikrát, až to nakonec nájemci vzdali. Její místnosti jsou dnes prázdné,  a doplácejí na to cestující i další zákazníci. Sprejerská prašivina se postupně rozlezla po všech stěnách, částečně poškozeno je také zateplení. A nedávno dokonce někdo vyloupil prodejnu jízdenek. V porovnání s tím vším je nejnovější vandalský čin, poničená lavička, už jenom detail.

Nelze si nepoložit otázku, jestli se takové šetření vůbec může vyplatit. Opravy jistě stály řádově milióny korun, nemálo budou stát i ty nové. Tedy, aspoň doufám, že zastávka v tomto stavu nezůstane. Také škody z krádeží musel někdo zaplatit, ať už pojišťovna nebo někdo jiný. A to je jen jedna jediná zastávka. Kolik takových opravených a následně,  v důsledku nedostatečného dohledu zbytečně zase poničených zastávek je asi po celé republice?

Nový autor 14.4.2010