Neinformovaný poradce

Ad: „Kauza Prunéřov není skončena“ (Jiří Hanzlíček, LN 5.5.)


Vždycky jsem si myslel, že poradce je poradcem hlavně proto, že ví (aspoň v určitém oboru) více než ten, komu radí. A i když je pan Hanzlíček poradcem již jen minulým a i když už v názvu své bývalé funkce vynechává slovo „ekologický“, přece jen udiví jeho výrok o zákonech „mocensky prosazených zelenými.“ 

Což opravdu neví, že třeba  jím napadanou novelu Zákona 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí (o tzv. EIA) schválila nakonec Poslanecká sněmovna 117 hlasy (proti bylo jen 24 poslanců)? Pro připomenutí, zelení mají těch hlasů maximálně šest.

Ve skutečnosti důvodem novely nebylo nějaké zelené spiknutí, ale požadavek harmonizace zákona s právem EU v ochraně životního prostředí. Za otálení nám dokonce hrozily sankce Evropské komise. Hlavně však, jestliže jsme po návratu svobody jako  důležitý demokratický institut obnovili správní soudnictví, proč by měla existovat soudně nepřezkoumatelná   rozhodnutí úředníků, nota bene rozhodnutí, která se více než jiná mohou dotýkat zájmů široké veřejnosti?

Myslím, že pan Hanzlíček si marně dělá naděje na zpětnou změnu tohoto a dalších zákonů, které podle něho působí „značné ekonomické škody.“ Ekonomickými argumenty byl zdůvodňován i zákaz soudního přezkoumávání některých privatizačních kauz v 90.létech.          Se smutnými následky, včetně dopadů na společenskou a politickou morálku, se potýkáme dodnes. Řekl bych, že opakovat něco podobného se nikdo neodváží. Ať už bude složení parlamentu po volbách jakékoliv.

Nový autor 07.05.2010