Poplatky odradí ale nevyléčí

Ad: „Stroječek zafungoval“ (LN 12.9.)
 

   Myslím, že   nejdůležitější myšlenkou jmenovaného komentáře Martina Weisse je ta, že využívat  peníze jako stroječek na dosažení nějakého žádoucího účinku nelze vždy. Já bych byl přece jen opatrnější v  odsudku národa, který údajně chodí k lékaři, aniž to potřeboval, jen proto, že je to zadarmo.

 


   Tohle si totiž pouze domýšlíme, možná i proto, že jsme tak natrénováni tou novou ideologií ekonomismu (lidi dělají jen to, co se jim vyplatí, ve zvulgarizované podobě, jen to, z čeho kouká nějaký materiální zisk). Abychom to opravdu věděli, museli bychom znát zdravotní stav těch, které poplatek od návštěvy odradil, včetně toho výsledného. A také jejich ekonomické poměry.

 

 Když to nevíme, můžeme si stejným právem domýšlet zcela jiné, také vcelku logické příčiny, proč se u nás chodí k lékaři výrazně více než v jiných zemích EU. Je třeba dávno známá skutečnost, že nemocnost lidí hodně ovlivňuje dlouhodobý stres včetně stresu společenského. A že těch stresorů u nás v současnosti je. Vždyť jen jak neuvěřitelným způsobem se rozevírají sociální nůžky. Je to o to znepokojivější, že část společnosti to akceptovala a ještě ten stres chudších lidí zvyšuje. Což by si kdykoliv v minulosti někdo dovolil nadávat někomu do „socek“?

 

   A politická a společenská situace? Aféra za aférou, doslova zločinecké způsoby některých politiků (kauza Morava!), média přetékající stovkami případů dokládajících, jak leckdy téměř nemožné je pro obyčejného člověka domoci se práva. A na druhé straně příklady velkých zločinců, kteří si s právem dělají, co chtějí. Pocit bezmoci, přesvědčení, že veřejné poměry už jsou neúnosné a že je nemohu nijak ovlivnit, někdy ani ve svém nejbližším okolí, to se nemusí projevovat jen nízkou volební účastí.

 

   Společenská paměť je krátká. Sotvakdo si už vzpomene, jak málo se stonalo v roce 1968 či v devětaosmdesátém a na začátku devadesátých let A že problém s vysokou nemocností řešil (a nevyřešil) za normalizace i Husákův restaurační režim.

 

    Poplatky jistě mohou někoho odradit od návštěvy lékaře. Ale nevyléčí ho. A už vůbec nevyléčí tuto společnost.

 

PhDr. Miroslav Hudec 12.9.2008