Barva pleti není trestný čin

Aby bylo jasno, násilný rómský smilník z Nového Bydžova musí dostat trest, jaký mu podle zákona patří. Bez milosti. Ne proto, že je Róm, ale proto, že se dopustil trestného činu. Navíc činu mravně zvlášť zavrženíhodného.


Ale zrovna tak musí být jasno, že nikdo nemá právo otírat si hubu o ty Rómy, kteří žijí slušně a žádných trestných činů se nedopouštějí („Otravují, kradou, znásilňují,napadl starosta Bydžova Rómy“, LN 27.11.).   Což oni mohou za to, že někdo stejné pleti je lump? Můžeme snad my bílí za jiné bílé, kteří otravují, kradou, kteří „čas, kdy slušný občan pracuje ...tráví rozvalení na lavičkách na náměstí a spokojeně klábosí“?  Mimochodem, snad si pan starosta všiml té drobnosti, že v zemi je na půl miliónu nezaměstnaných,   v některých lokalitách deset i více na jedno volné místo.

A snad si také vzpomene na mladistvého vraha Robina P., který už jako třináctiletý v Kmetiněvsi ubodal a znásilnil spolužačku a  který, nebýt genetických testů, zřejmě by dnes  žil mezi sousedy jako spořádaný občan. Pokud by ovšem nedostal chuť znovu si zavraždit . Mimochodem, čin tohoto, zdráhám se říct člověka, vyvolal největší petici v dějinách ČR,  požadující zpřísnění trestů takovým zrůdám.  Byl to snad Róm? A byl Róm lesní vrah Kalivoda, který jen tak z kapricu střílel v lese jako králíky ty, které tam náhodně potkal? A co David Lubina, vrah z pražského Karlova náměstí, který zastřelil Michala Velíška, bránícího napadenou ženu? Také Róm?

Jak patrno, vážený pane starosto, v barvě pleti příčina problémů asi nebude. Ani ta „nejsprávnější“  není žádnou zárukou.  Kde by se jinak mezi námi vzali všichni ti Kožení, Krejčířové, Pitrové, tuneláři, zloději, lupiči,  vrazi, a   dokonce i mezi těmi, které si ze svých daní platíme, aby nás chránili před  prvně jmenovanými? Jako my bílí nejsme automaticky výlupky všech ctností,  tak ani  Róm  není synonymum pro  zločince a otrapu.   Každému slušnému člověku je to jasné.  

Nový autor 30.11.2010