Nemravná petice

Jistá advokátní kancelář podala trestní oznámení na starostu Nového Bydžova za jeho výrok, jimž kvůli několika lumpům označil všechny Rómy za lenochy, zloděje a násilníky („Starosta musí na policii. Kvůli výroku o Rómech“, LN 2.2.). Místní antirómský aktivista to označil za plivanec do tváře všem slušným lidem.


Asi tedy nejsem slušný člověk, protože trestní oznámení za plivanec nepovažuji. Tím je daleko spíše úvodní věta zdejší protirómské petice: „V našem městě žije rómská menšina, která se stále zvětšuje a sužuje místní obyvatele.“ Je to plivanec do tváře všem slušným Rómům, kteří nikoho nesužují. A že znám takových hodně, vlastně většinu. Znám jistě i lumpy mezi nimi, ale stejně tak i lumpy bílé. 

V definici slušnosti se tedy s cikánobijci rozhodně neshodnu. Pro mě je slušný každý člověk, který se slušně chová, ať je černý nebo bílý, pro cikánobijce jen ten, kdo má požadovanou barvu pleti. O bílých kriminálnících se totiž petice ani slovem nezmiňuje. Že by snad nějakým zázrakem Novém Bydžově žádní nebyli? Těch se místní nebojí? Zdráhám se i jen pomyslit, že ti by snad byli tolerováni, protože jsou to sice taky lumpové, ale tak nějak naši lumpové. 

Co všechno se při dostatečně zlé vůli vejde do jediné věty petice! Vždyť místním Rómům je v ní kladeno za vinu už to, že je jich více než dříve, a kromě toho nejsou zřejmě ani považováni za obyvatele města. Protože to by jinak sužovali sami sebe, což petičníci zjevně na mysli neměli. 

Petiční právo patří k demokracii. Přiznám se, že i já ho občas využívám, ale vždy po zralém uvážení. Nikdy bych nepodepsal petici, která je v rozporu se základními zásadami obyčejné lidské slušnosti a která se tedy demokraticky jen tváří. Nikdy bych nepodepsal petici nemravnou. 

Snad je dobrým znamením alespoň to, že polovina obyvatel města petici také nepodepsala.

Nový autor 03.02.2011