Ze 16. zasedání zastupitelstva České Lípy (středa 23. 5. 2012)

E-mailová smršť, která předcházela 16. zasedání zastupitelstva, nevěštila nic dobrého. Obraceli se na mne stejně jako na ostatní členy zastupitelstva rodiče či učitelé některých škol a školek, kteří nebyli spokojeni s výsledky výběrového řízení na ředitele těchto zařízení.


Problém je v tom, že já nebyl ani členem některé z výběrových komisí a nejsem ani členem rady, která pak o výsledcích konkurzů s konečnou platností rozhodovala. Stejně na tom je většina zastupitelů, žádné rozhodovací kompetence v této záležitosti nemáme a nemáme ani potřebné informace, abychom se k tomu mohli vyjádřit, protože ty jsou ze zákona neveřejné.

 

Tak jsem už podruhé (poprvé, když se před nějakým časem jednalo o možném sloučení ZUŠ a Libertinu) zažil, co dokáže rozvášněný dav, výkřiky, pískání, urážky, obviňování.               A ještě navíc jsem musel snést, že se k tomu obviňování přidal v jedné osobě zastupitel a poslanec Petr Skokan, ministr jehož partaje Věcí veřejných ty konkurzy spískal změnou zákona těsně před svým odchodem z funkce. Pěkně za sebou práskl dveřmi, ovšem omítka a tu a tam i cihly padají na hlavy druhých. Moc by mě zajímalo, jak o změně zákona hlasoval pan poslanec. Nechal se slyšet, že prý následně u pana ministra osobně dojednal zmírnění dopadů  - ? A postihly ty padající cihly i mne osobně. Také jsem do konkurzu musel, což znamenalo od ledna tři měsíce stresování a značnou nejistotu, jak vše dopadne (2 z ředitelů poraden v Libereckém kraji ze čtyř svou funkci neobhájili, z toho přinejmenším v případě Liberce také mám své pochybnosti).

 

No, lidi se vykřičeli - nejspíš teprve časem se ukáže, jestli noví ředitelé (v České Lípě se to týká 7 škol a školských zařízení) budou lepší nebo horší než ti předchozí – a my jsme pokračovali v běžném programu jednání. Menší střet byl kolem navýšení ceny za výstavbu nové MŠ Pastelka, menší proto, že na stavbu, byť dražší, než se počítalo, tlačí rodiče, a to pak jde šetření stranou – na podzim jsou krajské volby.

 

Větší přetahovaná byla o 17 miliónů na technologické centrum, které má zajišťovat správní funkce tzv. trojkové obce. To jsou peníze takříkajíc na úředníky (počítačové sítě apod.), takže lze kritizovat bez obav ze ztrát voličské přízně, spíše naopak.

 

Z prodejů asi nejvýznamnější byl pozemek v Obecním lese vedle Svojsíkovy stezky, který kupuje Johnson Controls International pro výstavbu nové továrny na výrobu automobilových komponent. Jde o pracovní místa ve městě s velkou nezaměstnaností, takže s tím nebyl problém, i když jsme návrh smlouvy dostali až před jednáním. Ale je pravda, že záměr se projednával už před několika měsíci, takže jsme o tom prodeji věděli a znali zhruba i podmínky. Já jsem byl rád, že jsem do smlouvy prosadil odstaveček o tom, že výstavba závodu a s tím související stavební provoz nesmí omezovat cyklostezku na Svojsíkově stezce a bezpečnost a komfort lidí, kteří se po ní pohybují.

 

U záměrů se mi podařilo přesvědčit kolegy, aby nesouhlasili s možným prodejem drobných kusů pozemků u pošty a lékárny na sídlišti Sever. Tuším v tom totiž strategii majitele budov, který se zvolna, salámovou metodou snaží zkomplikovat oběma zařízením provoz, pomalu je omezovat a omezovat, aby je  nakonec odtud vyštípal (má s budovou jiný záměr), čímž by o důležité služby přišly tisíce místních. Samozřejmě, zdůvodňuje tu žádost o nákup pozemků od města naprosto nevinně (místo k parkování aut, k výstavbě bezbariérového přístupu do budovy, …), ale dlouholeté zkušenosti mne naučily opatrnosti. Čím větší kdo chystá podraz, tím bohulibější bývá zdůvodnění. Pro záměr prodat hlasovali nakonec jen 2 zastupitelé z pětadvaceti.

 

Překvapivě jeden hlas chyběl pro smlouvu s Pavljukem na vybudování toho letního občerstvení v Městském parku. Dokonce to bylo napínavé, při prvním hlasování to bylo 13 hlasů, tedy těsně nadpoloviční většina, což by stačilo. Ale paní Žatecká žádala hlasovat znova, že stiskla omylem špatné tlačítko, tak se hlasovalo podruhé a pak i potřetí, a to už bylo PRO jen 12 hlasů. Tak jsem zvědav, co bude s tím projektem dál. Dvakrát se pro to nemrzím, i když třeba ty WC, což je součást projektu, by tam byly dobré.

 

Prošel také záměr prodat jeden z Pekelských rybníků rybářům jako kompenzaci za to, že upustí od chovu ryb v rybníku v Žizníkově, který by měl sloužit spíše k rekreaci. Moc se mi to sice nelíbilo, nehlasoval jsem, ale prý přístup veřejnosti bude zachován.

 

Nakonec mi ještě hnuli žlučí českolipští fotbalisti, kteří se domluvili s Pancem (KSČM),        a ten podal návrh na rozpočtovou změnu, pomocí níž by Arsenal dostal na činnost milión a čtvrt z městské pokladny. Poslouchal jsem jejich zástupce a jen jsem žasnul. On jako by vůbec netušil, v jaké době žije, na kolik základních a důležitějších věcí chybí peníze (školství!). A opět zabodoval Skokan, který se za ty peníze pro fotbal přimlouval (moc dobře si uvědomuje, jaká je to voličská síla, ta fotbalová lobby!), ač na začátku roku hlasoval pro usnesení, že peníze, když už do sportu, tak mají jít hlavně na sportování dětí. Takže teď by se jim to zase vzalo a dalo dospělým fotbalistům! Kvůli tomu fotbalistickému somrování se jednání protáhlo skoro o půl hodiny, odcházel jsem asi 10 minut po dvacáté hodině.

 

No, aspoň jsem si tím psaním trochu ulevil. Další, před letní přestávkou poslední zastupitelstvo je plánováno na středu  27. června; zatím přeji hezké jaro, vlastně už skoro podletí.

 

Česká Lípa, 24. 5. 2012, PhDr. Miroslav Hudec

Nový autor 25.5.2012