Ze 17. zasedání zastupitelstva České Lípy (středa 27. 6. 2012)

Nejsem velký příznivce fotbalu, ale tentokrát jsem mu blahořečil, protože se pravděpodobně zasloužil o skoro rekordně krátké jednání zastupitelstva. Vědomí, že se večer hraje první semifinále EURO 2012, zřejmě dosti krotilo řečnické rozlety kolegů zastupitelů, a ani rodiče nespokojení s výsledky konkurzního řízení na ředitele MŠ Šikulka nepřišli, ač to dopředu avizovali, a tak jsme tentokrát končili krátce po 18. hodině, po zhruba dvou hodinách zasedání.


Neznamená to ovšem, že by proběhlo bez střetů. Hned při projednávání výroční zprávy Městských lesů požadovala paní Žatecká, aby se snížil počet členů správní rady z pěti na tři, aby se ušetřily peníze na odměnách. Těsnou většinou 13 hlasů dostala rada města za úkol, aby o tom jednala.

 

Diskutovalo se i o navýšení částky na opravu Richterhofu o 350 tisíc korun. Tajemník města to vysvětloval tím, že se oproti původním plánům navíc přestavuje jeden byt na kanceláře.

 

Nepříjemné bylo, že neprošel návrh, aby rada města schválila výsledky zadávacího řízení na rekonstrukci a dostavbu pavilónu ZŠ speciální pod Holákem. Protože na to ale přispívá 400 tisíci kraj a protože, kdyby se nezačalo s rekonstrukcí včas, peníze by propadly, bude se muset ke schválení sejít mimořádně v srpnu zastupitelstvo města.

 

Schváleny byly dvě nové firmy, které budou mít na starosti péči o zeleň v České Lípě (hlavně sekání trávy), místostarosta Kočandrle oznámil, že oproti dosud platným smlouvám se na nových ušetřilo zhruba 13 miliónů korun.

 

Schvalovala se nová metodika prodejů nemovitostí, s čímž se měl svézt záměr prodat             7 baráků v centru města (náměstí TGM, Sokolská, Škroupák, …). Už den předem jsem starostce řekl, že tohle podpořit nemohu, a taky jsem se při hlasování zdržel, i když místostarosta prohlásil, že jde o baráky, na jejichž správě dlouhodobě město prodělává.         A přesně ten můj hlas chyběl při schválení záměru. Pro všechny prodeje hlasovalo jen          12 zastupitelů. Asi mě za to budou drhnout mezi dveřma.

 

Velmi tvrdý střet byl o schválení peněz na 3. etapu výstavby cyklostezky Varhany. Projekt počítal, že by těch zbývajících 8,5 kilometrů z Volfartic do Kamenického Šenova stálo         40 miliónů korun, firma Skanska ale soutěž vyhrála nabídkou, že to postaví za 27 miliónů korun. Pro srovnání, první dvě etapy z České Lípy do Volfartic v celkové délce 8,2 kilometrů a v lehčím terénu, bez přeložek původní trasy a při menším terénním převýšení stály dohromady 28 miliónů. Přesto se tvrdě proti této ceně postavila paní Rychtaříková (ČSSD), ač byla členkou výběrové komise a ač svým podpisem vyjádřila souhlas s výsledkem výběrového řízení. Podpořili ji Ing. Štrumfa a Ing. Máška (oba ČSSD). Argumentovali například tím, že na prvních dvou úsecích nebyly obrubníky, tak proč tady navrženy jsou, že na prvních dvou úsecích byla příčná břevna na sloupcích ve tvaru „T“ a tady jsou navržena ve tvaru „Y“, což znamená více spotřebovaného dřeva a tedy vyšší cenu atd. Naznačovali, že může jít o prachy do kapsy pro někoho.

 

Oponoval jsem, že Skanska (bývalá IPS), která nejméně nějakých 40 let dělá inženýrské sítě a komunikace, asi ví, proč tam ty obrubníky chce dát. Že tam, kde nejsou, může začít asfaltový povrch praskat a rozjíždět se, a co se ušetřilo na stavbě, bude se muset dát násobně na opravy. Posměch jsem sklidil, když jsem mínil, že si těžko někdo z města lajsne mastit kapsu na této zakázce v době, kdy trestní oznámení za korupci padají jak na běžícím pásu. Další zastupitelé upozorňovali, že z 90% platí ten projekt EU a že kdyby se teď měnil projekt, mohla by od financování ustoupit. Město samo by na 3. etapu peníze nemělo, a tak by nejspíš z cyklostezky zůstalo nedostavěné torzo.

 

Přesto paní Rychtaříková dala protinávrh, aby se projekt v této podobě skrečoval. Podpořilo ji však jen 8 zastupitelů, 7 bylo proti a 8 se zdrželo. Čtrnáct jich pak podpořilo původní návrh usnesení, že bereme na vědomí vysoutěženou cenu a další postup výstavby 3. etapy cyklostezky.

 

Pro dnešek všechno, přeji hezké léto, další raport bude z mimořádného srpnového zastupitelstva (viz výše) – tedy pokud nebudu v té době na dovolené.

Nový autor 29.6.2012