Chudí bílí přijdou na řadu po Rómech

Ondřej Slačálek ve svém článku „Budujeme kastovní společnost“  (Právo 8.8.) zmínil jen tak na okraj existenci Neromů (rozuměj: chudých bílých obyvatel) v chátrajících domech v ostravském Přednádraží.


Jenže už je pomalu čas mluvit i o jejich situaci více než jen mimochodem. Objevuje se jich totiž postupně  více a více i v ubytovnách pro chudé. Osobně jsem se s nimi loni setkal například ve varnsdorfském “hotelu“ Sport či na ubytovně v ulici T.G.Masaryka (!), tak mediálně propíranými  v souvislosti s tamními nepokoji. A  nepochybuji, že jich přibývá i v jiných ubytovnách po celé zemi.

Ani se tomu nedivím, Slačálek má pravdu, česká společnost se sociálně diferencuje tak rychle, že  to snad nikde v Evropě nemá obdoby.  Alespoň tedy v Evropě, k níž jsme patřívali i za mnohem chudších časů meziválečné  Československé republiky, jakkoliv předlistopadovým režimem pomlouvané.

To je totiž na všem nejvíce šokující. Žijeme nepochybně v nejbohatší společnosti, jaká kdy na tomto území  existovala.  A přesto třeba mezi mými klienty přibývá těch, pro které je problém zaplatit dětem školní výlet, ale někdy i školní pomůcky a obědy, zvláště když těch dětí mají více. Jistě, jde většinou o nezaměstnané, navíc mají možnost v krajním případě využít systému finanční pomoci v hmotné nouzi. Ten sice může na chvíli pomoct, dlouhodobě však jejich situaci nevyřeší. A tak opakovaně přepisujeme adresy jejich bydlišť, jak se stěhují  do levnějších a levnějších bytů, postupně je to spíše jen ubytování než byt hodný toho jména.  Vidíme, jak po čase již rezignují na hledání nového pracovního místa, protože už nevěří, že nějaké najdou. Upadají do deprese a beznaděje, což se nevylučuje s růstem množství konfliktů v rodině, se vzájemným obviňováním partnerů, kdo z nich za debaklovou situaci (více) může. Končívá to i rozpadem partnerského či manželského vztahu, a minimálně jeden (ale leckdy i oba)  z partnerů tentokrát již neodvratně končí na některé z ubytoven pro chudé, když ne přímo na ulici.

A ti,  převážně bílí, co jsou na tom (zatím) lépe,  se cítí obyvateli ubytoven ohroženi.  Sepisují proti nim petice, pořádají protestní pochody a demonstrace. A netuší, že minimálně někteří z nich za čas mohou skončit na místě těch, kterých se bojí a které nesnášejí
. Že ti jim jen (smutná ironie)  prošlapávají cestu.  To už ovšem bude pozdě vyčítat si, že demonstrovali na nesprávném místě a proti nesprávným lidem. 

PhDr. Miroslav Hudec, psycholog

Nový autor 3.9.2012