Z 30. zasedání zastupitelstva České Lípy (středa 22. 1. 2014)

Nejdůležitějším bodem programu lednového zastupitelstva byl pochopitelně rozpočet města na tento rok. Jak jsem psal minule, v prosinci neprošel. A už to bylo znát, protože v rozpočtovém provizoriu se může financovat jen to nejzákladnější a nejnezbytnější pro chod města. Začaly například chybět peníze na provoz různých neziskovek, včetně v sociální oblasti. Do časové tísně se také může dostat organizace a financování některých investic nebo vyúčtování grantů (oblast životního prostředí – kam to zapsat! – na ně letos dostane půl miliónu, samozřejmě, nejen ono, granty budou letos vyšší obecně).


Z dvouapůlhodinového zastupitelstva zabralo projednávání rozpočtu více než hodinu, ovšem včetně asi čtvrthodinové přestávky, kterou si vyžádal klub ČSSD. Ten ale pro něj nakonec stejně nehlasoval. Sociální demokrati navrhovali snížení rozpočtu paušálně o 5% u městských organizací Sport, Lipý, Kultura – a také u rozpočtu radnice. Starostka se bránila tím, že u jmenovaných organizací se v minulém roce ubíralo snad nejvíc peněz, a opravdu už jedou na doraz. Tenhle návrh nakonec neprošel, hlasovalo pro něj jen 9 zastupitelů. Podobně neprošel návrh Ing. Mášky, aby rozpočtový výhled města na nejbližší roky (jestli se nepletu, tak na roky 2015 – 2016) schvalovala rada, a ne zastupitelstvo (aby zastupitelstvo za to neneslo odpovědnost). Naopak, překvapivě, i když jen těsně  (třinácti hlasy) uspěl návrh komunistů, aby se nečerpalo z investičního fondu na revitalizaci areálu Domu humanity, na rekonstrukci Poříční ulice, na přemístění trafostanice v Jiráskově divadle a na přípravu rekonstrukce KD Crystal. Čerpání z investičního fondu tedy nebude v letošním roce 15,5 miliónu korun, ale jen devět. Opozice radnici dlouhodobě vyčítá, že investiční fond „vyjídá“. Je dost pravděpodobné, že po říjnových volbách ČSSD ovládne radnici, nejspíš s podporou komunistů, a tak se snaží ohlídat si peníze pro sebe. O uvedený rozdíl se ovšem zvětší deficit rozpočtu. Ten by měl být celkově přes 30 miliónů korun.

 

Tohle vítězství zřejmě komunisty uspokojilo, a tak nakonec rozpočet  (v 1722) prošel šestnácti hlasy, proti nebyl nikdo, devět zastupitelů (předpokládám ČSSD + VV) se zdrželo. Co všechno rozpočet obsahuje, jsem napsal ve zprávě z prosincového zastupitelstva, a na tu odkazuji.

 

Z ostatních bodů programu stojí za zmínku, že prošly záměry prodat lékárnu na Náměstí TGM, přízemní papundeklovou boudu na Slovance, kde donedávna sídlil 2. stupeň soukromé ZŠ Klíč, areál bývalé hasičské stanice vedle ZŠ Pátova a areál služeb v Poříční ulici. Zastupitelstvo také odsouhlasilo prodej domu čp. 135, to je ten druhý zleva, když stojíte čelem k severozápadnímu rohu Škroupáku (spojuje Škroupák a Náměstí TGM). Já jako tradičně pro záměry a prodeje nehlasoval, s výjimkou toho papundeklu na Slovance.

 

V zápisech z výborů se zastupitelé rozdiskutovali u škodního a likvidačního a také u kontrolního. Ve druhém případě šlo opravdu o vážnou věc, starostka dostala za úkol zajistit, aby se město připojilo k trestnímu řízení ve vleklé kauze OSB Lada, kde se snad bývalý předseda měl dopustit zpronevěry a město poškodit. Je to dost zamotané, uvidíme, jak rozhodne soud.

 

Perličkou na závěr bylo vystoupení Ing. Alexy, který je majitelem domu sousedícího s Jiráskovým divadlem. Na jeho popud soud zrušil městu stavební povolení (Alexa znaleckými posudky doložil, že rekonstrukce JD může ohrozit jeho dům). Takže od stavby nového divadla se před několika roky ustoupilo, a rekonstrukce toho stávajícího je nyní také v nedohlednu. Kultura v České Lípě dostává soustavně na pr… (viz situace kolem rekonstrukce KD Crystal), ale zato sport (pardon, sportovní byznys) i v dobách ekonomické recese nikterak nestrádá, ač někteří sportovní bafuňáři dovedou v případě potřeby vystřihnout tak excelentní jeremiádu, že by se nad nimi i žebrák ustrnul a věnoval jim poslední pětník. Dle informace starostky na klubu zastupitelů získal „sport“ v tomto městě  jen loni celkem 40 miliónů korun …

 

V únoru se zastupitelstvo nekoná, takže se ozvu zase až po sv. Josefu, a to už se snad můžeme těšit      i na jaro.

 

Česká Lípa, 23.1. 2014

PhDr. Miroslav Hudec

Nový autor 23.1.2014