Pan Hanzlíček by nás dostal do větší závislosti na Rusku

Pan Hanzlíček („Ztráta času“, Právo 22.1.) uvádí, že plynová krize potvrdila, že je třeba více se přiklonit k rozvoji atomové energetiky. Že jsme takto příliš závislí „na nestabilních dodávkách z Ruska.“


Nechme pro tentokrát stranou diskusi o problémech atomové energetiky, jen si dovolím podotknout, že osobně bych proti její podpoře nebyl, za podmínky vyřešení bezpečnostních problémů a problémů s vyhořelým jaderným palivem.

Zaráží mě ovšem ta argumentace závislostí na Rusku. Za prvé, zmiňovaná plynová krize naopak ukázala, že ta závislost je spíše jen teoretická. Máme možnost dodávek i norského plynu, a ten také ve zvýšeném množství dodáván byl. Kromě toho (a hlavně) máme v zásobnících takové množství tohoto paliva, že by nám, dle vyjádření odborníků, i bez obnovení ruských dodávek stačily až do konce zimní sezóny. Čili, větší problém by to byl pro Gazprom, který už takto utrpěl velké finanční ztráty vzhledem k nedodanému plynu.

Za druhé, co se týče atomové energetiky, tam je to zcela jiné. Tam jsme na Rusku závislí prakticky stoprocentně. Jaderné palivo si sami vyrobit nedovedeme, do dukovanské atomky ho dodává ruská firma Tvel, a od letošního roku bude výhradním dodavatelem i pro Temelín. A co se týče třeba provozů jaderného strojírenství (Škoda Plzeň), jeho majitelem se stal holding OMZ (jinak též skupina Uralmaš-Ižora) s podílem - Gazpromu (!). Tuto informaci potvrdil mimo jiné i předseda výboru pro obranu PSP ČR, poslanec Jan Vidím.

Obávám se tedy, že rady pana Hanzlíčka by nás dostaly nikoliv do menší, nýbrž do větší závislosti na Rusku.  

Nový autor 23.1.2009