Schůdnost ulic zhoršuje i solení

„Já mám ten problém, že když se podívám na chodník, vypadá na první pohled schůdně, když ale dojde na křížení s výjezdy na silnici, jde se člověku už mnohem hůř“, vyjádřila se starostka města pro Českolipský deník („Stížností na schůdnost ulic v Lípě přibývá“, 17. 1.).


Jedna věc je mimořádnost letošní zimy a to, že Českolipáci již většímu množství sněhu v ulicích odvykli. Třeba v horských obcích to místní berou jako samozřejmost a vědí, že úklid chvíli trvá. Zvláště, když sněží delší dobu, k čemuž v České Lípě došlo třeba v sobotu 14. ledna.

Jiná záležitost pak způsob zimní údržby. Po létech snažení se městu podařilo vyjednat s úklidovou firmou novou smlouvu, která mimo jiné značně omezuje používání takzvaných chemických rozmrazovacích prostředků. Jedním z iniciátorů změny byl i městský výbor pro životní prostředí, který každoročně ze svého hlediska zimní údržbu vyhodnocuje.

Nesolí se tedy stezky v parcích a až na výjimky chodníky. Chůze po čistě prohrnutém sněhu je relativně komfortní a bezpečná. Dokonce i pro lidi s pohybovými problémy – viděl jsem třeba starší paní o dvou francouzských holích, která se sice pohybovala pomalu ale bez toho, aby jí sníh pod nohama nějak zvlášť klouzal. Bez problémů leckdo jezdí po takovém povrchu i na kole.

Problém ale nastává v okamžiku, a toho se zřejmě týká poznámka starostky, když se sníh ze silnic, kde se sůl bohužel používá dál, nahrne k chodníku nebo i na něj. Typicky tam, kde jsou chodníky úzké. Nebo na přechodech pro chodce. Případně, když se ta sůl přidá do inertního posypu chodníků.

Pak vzniká slaná čvachta, která klouže, ujíždí pod nohama, nedá se ušlapat. Pohyb v ní je krajně namáhavý i pro zdatného chodce, natož třeba pro malé děti či maminku s kočárkem, pro člověka, který se i na způsobilejším terénu pohybuje s obtížemi. Sám jsem si v takové břečce několikrát málem podvrtnul kotník a půlhodinka brodění marastem mě utahala víc než dvacet kilometrů chůze v horském terénu.

Stranou nechme, co je  notoricky známé, že sůl poškozuje životní prostředí, veřejný i soukromý majetek, co hůř, zdraví lidí, domácích zvířat i některých volně žijících živočichů.

Zkrátka, i při zimní údržbě komunikací je třeba postupovat s rozmyslem. Aby se její deklarovaný cíl, totiž zmírnění následků nepříznivých meteorologických jevů a usnadnění pohybu uživatelů komunikací, nezvrtnul v pravý opak.

Nový autor 23.01.2017