Ze 13. zasedání zastupitelstva České Lípy (středa 18. 12. 2019)

Tentokrát jsem zastupitelstvo přežil jen pod práškama.  Ne snad, že by to byl nějaký nervák, spíš naopak, ale dokročila na mě nějaká viróza, či co. Tak snad jsem nenakazil celé zastupitelstvo a nádavkem ještě vedoucí odborů. To by mě taky mohli obvinit ze sabotáže J. 


Hlavním bodem programu byl pochopitelně rozpočet města na příští rok. Příjmy mají být 750,753 milionů výdaje 918, 082 milionů.  Schodek 167 milionů se má částečně hradit z přebytku hospodaření z minulých roků (128 milionů) a částečně z investičního fondu.

Lidi většinou moc nezajímají provozní výdaje, tak jdu rovnou k investicím. Úplně nejvíc (73 miliony) se počítá na zateplení (snížení energetické náročnosti) ZŠ Lada,
30 milionů na rekonstrukci Jiráskova divadla, 19 milionů na zateplení MŠ Na Výsluní, 14 milionů na úpravy pavilónů Speciální školy pod Holákem, shodně 12 milionů je určeno na opravy KD Crystal, na opravy stadionu Ploučnice a nespecifikovaně souhrnně na opravy a úpravy školských, kulturních a sociálních zařízení. Celkem přes
5 milionů jde na opravy DPS Lada a DPS na Blatech.

Za důležité pokládám také dvě pětimilionové investice (rekonstrukce Kounicova domu a budovy bývalé pojišťovny), pak 2 miliony na chodník od podchodu na hlavním nádraží do Dubice, 1,6 milionu na architektonickou soutěž na úpravu Škroupova náměstí, půl milionu na přípravu výstavby parkovacích domů.  A sice jen 350 tisíc – ale mohlo by jít o pilotní projekt a dobrý příklad, konečně! – na retenci deštové vody v objektech městského úřadu.

O vystoupení k rozpočtu požádal pan Chot (KSČM), prý aby vysvětlil, proč ho nepodpoří. Nějak se do toho zamotal a přeřeknutím se prohlásil za zastupitele, takže ho starostka musela opravit, že jím již není. Pak řekl, že ho nepodpořil na finančním výboru, protože tam letos není participativní část, protože tam chybí peníze na rozvoj koupaliště v Dubici a na přípravu vzniku technických služeb města a konečně, že od letoška musí město ročně vynakládat na MHD o 9 milionů větší částku – to poslední ovšem způsobila těsně před loňskými volbami tehdejší městská rada, která uzavřela novou  smlouvu s firmou BusLine v rozporu s usnesením zastupitelstva, a  celou věc tak šetří orgány činné v trestním řízení.

Diskuse k rozpočtu trvala snad jen nějakých 15 - 20 minut a podpořilo jej 16 z jedenadvaceti přítomných zastupitelů.  Zdrželi se Tejnora a Novák za ODS, Panc za KSČM, Rubický za „PRO Českou Lípu“, a možná ještě Žatecká (ČSSD).

Z ostatního programu snad jen neplánované vystoupení pana Jasanského, který přišel požádat město o půjčku – dluží na nájemném za veřejné akvárium asi 480 tisíc korun. Úplně přesně jsem nepochopil, jak k tomu dluhu přišel, ale přimlouval jsem se za nějakou pomoc od města, které by pana Jasanského zachránila před krachem a umožnila další provozování veřejného akvária, které je až překvapivě populární i mimo Českou Lípu. Bohužel prý půjčka není možná, a tak nevím, jak to s akváriem dopadne.

První zastupitelstvo v novém roce bude ve středu 29. ledna. Tak přeji do toho nového roku všechno dobré. A samozřejmě pěkné Vánoce.

Česká Lípa, 19. 12. 2019, PhDr. Miroslav Hudec      
Nový autor 22.12.2019