Další část cyklostezky Varhany se už rýsuje

Jak je možno poznat z fotografie, blíží se dokončení další části výstavby cyklostezky Varhany, z Horní Libchavy do Volfartic.


Celkem už bude hodně přes deset kilometrů dlouhá, a vedle příjemné jízdy na kole, bruslích či skejtu opět umožní i nádherný výhled do okolní krajiny. Ten nám byl odepřen celé tři desítky let od zrušení železnice z České Lípy do Kamenického Šenova a České Kamenice, po jejíž trase cyklostezka vede.

 

Radost z blížícího se zprovoznění této části kalí jen stav jediné přístupové komunikace ve Volfarticích, vedoucí od zatímního zakončení trasy u bývalého nádraží dolů do obce. Řidiči rádi mluví o některých silnicích jako o tankodromech. Pak by si měli přijet prohlédnout tuhle cestu. Je problém projet po ní na kole, jízdu na bruslích či skateboardu si tu nedovedu představit vůbec.

 

Oprava by ale stála milióny, které obec nemá. Navíc by asi nový povrch dlouho nevydržel, protože po cestě mají jezdit těžké náklaďáky při stavbě další části cyklostezky. Jinudy se totiž nedá. Svazek obcí, který je investorem stavby, bude ale muset tenhle tvrdý oříšek nějak rozlousknout. Byla by totiž škoda, kdyby se cyklostezka, do které se už tolik investovalo a která je tak populární a navštěvovaná, nemohla řádně v celé trase využívat.

Nový autor 10.9.2009