Urychlení těžby uranu kvůli Temelínu? Těžko.

Nemyslím si, že by zvažované rozšíření Temelína mohlo vést k obnovení těžby uranu ve zdejším kraji. Především to rozšíření JETE zdaleka není jisté.


Nyní se zpracovává komplexní hodnocení vlivu výstavby a provozu nových bloků na životní prostředí (tzv. EIA). Potrvá několik let, a jak dopadne, nemůžeme předvídat. I kdyby však kladně, trvala by pak dostavba nějaké dvě desítky let. Tedy, pokud se vůbec najde investor. Země je opravdu v hospodářské krizi, státní dluh činí v současné době 1 137 miliard korun, a v příštím roce se může v důsledku deficitu státního rozpočtu zvýšit až o 230 miliard korun na zhruba 1 370 miliard. Cena dostavby jaderné elektrárny se v dnešních cenách odhaduje asi na 550 miliard korun. Stát tedy ty peníze určitě nedá, půjde proto nejspíš o nějakého soukromého investora.

 

Ten ale bude mnohem důkladněji zvažovat, zda se mu investice vůbec vyplatí, kolik bude muset stát kilowatthodina temelínské elektřiny, aby se mu vynaložené stamiliardy vrátily a navíc ještě s nějakým ziskem. Zda ten nový zdroj je opravdu potřeba. Jisté to rozhodně není. Poprvé od války klesla letos v celém světě spotřeba elektrické energie. U nás kvůli tomu ČEZ v květnu dokonce odstavil elektrárnu Dětmarovice. O drahou elektřinu nebyl zájem. Už ani na vývoz. Jistě, ten pokles má na svědomí hospodářská krize. Jejím důsledkem ovšem zcela jistě bude (a už je) snaha snižovat náklady, včetně energetických. Vznikají stále nové a energeticky stále úspornější technologie a technika. Probíhá masové zateplování, také aby se ušetřila energie. Po skončení hospodářské krize bude svět vypadat trochu jinak, a spotřeba elektřiny se již vůbec nemusí vrátit na původní úroveň.

 

Ale i kdyby se nakonec investor našel a Temelín dostavěn byl, počítejme nejdříve tak někdy kolem roku 2030, stejně by uran od nás nevyužil. Od letoška veškeré uranové palivo pochází od ruské firmy TVEL. My totiž neumíme vytěženou surovinu přepracovat na palivové články. A i kdybychom uměli, nemáme na to potřebné zařízení. Výstavba celé továrny na výrobu palivových článků by vyšla tak draho, že se nevyplatí.

 

A tak si myslím, že spíše se najde nový, účinnější a levnější zdroj energie, nějaký zásadní objev v tomto smyslu je doslova cítit ve vzduchu a hospodářská krize to všechno ještě urychluje, než aby se v Podještědí či ve strážsko-hamerské oblasti začal zase těžit uran.

 

Ovšem to nikterak neznamená, že už nemusíme být ostražití. Dopředu totiž nikdy nic nelze vyloučit stoprocentně.

Nový autor 16.9.2009