Nevyvážejme elektřinu

Léta se nám leckdo snažil namlouvat, jak republika užuž kolabuje z nedostatku elektřiny.


Zapírání nosu mezi očima přestalo být výhodné v okamžiku, kdy se do sebe v nemilosrdném konkurenčním boji pustila stará lobby uhelná (případně atomová) s novou lobby fotovoltaickou. Skoro ze dne na den začal ČEPS strašit, že i při započítání  vývozu může výroba elektřiny převýšit spotřebu tak, až přenosová síť zkolabuje. A aby tomu předešel, bude fotovoltaiku bez milosti odpojovat

Rozum sice napovídá, že ozdravění ovzduší by prospělo spíše odstavení nějaké té uhelné elektrárny. I komise pro životní prostředí Akademie věd ČR doporučuje nevyvážet elektřinu a nepálit drahocennou surovinu nehospodárně pod kotli elektráren. Ale kam se zdravým rozumem, když by znamenal snížení zisků té momentálně silnější lobby?

Ačkoliv jí už léta vyrábíme mnohem více, než spotřebujeme. Za cenu drancování zásob čím dál vzácnějšího uhlí, za cenu ničení životního prostředí a zdraví lidí, za cenu domovů, o něž mají tisíce Severočechů zase přijít.

Je veřejným tajemstvím, proč ty lži. Aby energetická lobby mohla bez obtěžování reptajícími lidmi vydělávat na jejím vývozu. A je dost pravděpodobné, že by lidi nemlčeli. Určitě ne v okamžiku, kdy už se zase začínají dusit smogem, na Ostravsku, ale i na severu Čech a leckde jinde.

Nový autor 18.3.2010