Vražedná střelba a extrémismus na internetu

Bude asi chvíli trvat, než se plně vyšetří tragická střelba v Bratislavě, řádění vraha, který připravil o život 7 lidí a 14 dalších zranil, některé z nich těžce. Ale kromě zjištění bezprostředních příčin bude třeba zamyslit se i nad širšími okolnostmi.


Mimo jiné například i nad úlohou internetových diskusí na téma rasových vztahů ve společnosti. Různé ty internetové hydeparky jistě byly myšleny dobře, šlo o to dát lidem prostor ke svobodné, nijak necenzurované diskusi, která je jedním z předpokladů demokracie (Masaryk). 

Jenže se ukazuje, že to není možné bez pravidel, že svoboda bez odpovědnosti se zvrhává a stává se spíše nebezpečím pro demokracii než její posilou. Na základě dosti otřesných zkušeností s jistými diskutujícími už alespoň některé ze serverů určitá pravidla zavádějí. Například registraci zájemců o diskusi, případně správce webu maže příspěvky, které porušují zákony této země, nebo jsou ve zjevném rozporu s obyčejnou lidskostí a slušností. Jenže ne důsledně. Dokonce i v diskusi o výše zmíněné tragédii jsme si mohli třeba na Novinkách.cz přečíst „…víc takových střelců… je to pomoc zkomírajícím sociálním dávkám na Slovensku… jupí a zase o nějakého cknáia míň…“ (pravopis jsem neopravoval). Bylo jich jistě méně než obvykle, ale to lze vysvětlit prvotním šokem, který za čas odezní. 

Leckdy už nejde o obyčejnou, volnou diskusi obyčejných lidí, na jednotlivých diskusních fórech se totiž u podobných výroků opakují v podstatě stále stejná jména či „nicky“. Ty výše citované lze jistě označit za hloupé a pubescentní, bohužel i takové mohou ovlivnit jednání jednodušších jedinců. Kromě nich se tu ale můžeme setkat i s promyšlenějšími projevy, s citováním statistik bůhvíjakého původu ale zcela jednoznačného vyznění. Dokonce s obsáhlými, několikastránkovými citacemi z určitého typu literatury, které mají dokazovat rasovou méněcennost Rómů i dalších menšin. Čím dál častěji útočí i na Židy. Tyto příspěvky jsou leckdy vkládány opakovaně, v průběhu řady týdnů a měsíců. Lze vysledovat i některé další postupy, známé odborníkům na psychologii propagandy. Zkratka to vypadá, že tyto diskuse ovládla určitá, názorově a politicky velmi vyhraněná skupina, která tak zdarma získala účinný nástroj  k šíření extrémismu. Divme se potom následkům!

Nový autor 1.9.2010