Lumpárna nebo lumpárna

„…zakázat revmatickému pánovi jezdit jeho dieselovou felicií je čistočistá lumpárna…“, píše Petr Kamberský („Zakaž feldu!“, LN 6.4.2011).


Mohl bych s tím souhlasit. Jenomže když  vidím tytéž pány (ale také dámy,  a  co hůř, děti) dusící se v nedýchatelném městském vzduchu, vyvolává ve mně ta věta pocit bezmoci. Kdybych měl za tohoto stavu věcí o nízkoemisní zóně, protože právě o ty tu jde,  dejme tomu  hlasovat v městském zastupitelstvu, neměl bych pak na výběr než mezi lumpárnou a – lumpárnou.

Překvapivě se přesto toho „revmatického pána“ zastanu, i když ne jeho čoudícího auta. Já totiž znám poměrně hodně starých pánů a dam, vždyť jsou to moji jen o málo starší vrstevníci. A ono těch aut v jejich generaci (už) zas tolik není. Takže zrovna na ně bych to nedýchatelno nesváděl, rozhodně nejsou jeho hlavními původci. Totéž platí o chudých rodinách. Jestliže i při té naší současné přeautomobilizovanosti  pořád asi 30% domácností auto nemá, určitě to nebude proto, že by třetina obyvatel této země byla natolik ekologicky uvědomělá. Většina z té třetiny  na auto,  a hlavně na jeho provoz, který už dnes přijde dráž než samotné pořízení  přibližovadla, ještě nemá, už nemá, nebo nikdy mít nebude. 

 

   Tudíž si myslím, že zřizování nízkoemisních zón nebo jakýkoliv jiný způsob regulace přebujelé automobilové dopravy, třeba  způsobem, jak to navrhuje pan Kamberský, určitě nijak zvlášť nepostihne zdravotně, sociálně či jinak ohrožené skupiny. Daleko spíše by dolehlo na slušně si žijící středněvěké a až na čestné výjimky silně zpohodlněné příslušníky zejména vyšších středních vrstev,  kteří by si mohli dovolit chovat se slušně, obecně i speciálně k životnímu prostředí. Bylo by to i žádoucí, protože právě oni vytvářejí vzorce chování, které ostatní napodobují, s jejich názory a žebříčky hodnot se mnozí identifikují. Ale proč by to dělali? Vždyť je k tomu nikdo nenutí, a když je nejhůř, vždycky se mohou schovat za ty nejslabší. Vždycky mohou v jejich jménu, využívajíce jejich nedostatečné informovanosti či apatie,  sabotovat  změny, které by těm neslabším pomohly,  jim však by ubraly něco z jejich pohodlí. 

Nemyslím si, že bychom měli tuhle typicky českou vyčuranost jakkoliv podporovat.

Nový autor 12.04.2011