Ze 7. zasedání zastupitelstva České Lípy (St 27. 4. 2011)

Na rozdíl od toho předchozího proběhlo dubnové zastupitelstvo poměrně v poklidu. Také jsme končili už kolem čtvrt na sedm, což se stane málokdy.Trochu vzrušenější byl až závěr, ale o tom později.


Jako bod nula byla zařazena prezentace studie „Ochrana sídel v Povodí Ploučnice“, myslím, že jsem ji rozesílal už před několika týdny, stáhnul jsem si ji z webu libereckého krajského úřadu. Musím připustit, že je k přírodě daleko šetrnější než to, co jsme před několika léty kriticky připomínkovali, proti čemu jsme se odvolali, když to zdejší odbor ŽP (!) posvětil, a co nakonec odmítl i krajský úřad. V tom novém návrhu se počítá s revitalizací toku, s obnovením meandrů, také s několika poldry, ten nejbližší by měl být na Šporce, s hrází nad Manušickými rybníky. Má se to dál rozpracovávat a čeká se, zda na realizaci budou moci být využity peníze z fondů EU. Já  využil situace, abych znovu připomněl existenci studie na vytvoření velmi pěkného vodního parku pro denní rekreaci v lokalitě u prádelen, kterýžto projekt město moc nechce, tuším, že si tam fotbalisti vylobovali nějaké šatny či co (nevím to přesně). Bude to v zápisu a bude to i na videozáznamu, tak snad si toho veřejnost všimne a začne se o to víc zajímat.

 

Určitá diskuse byla u poskytnutí půjčky 1,5 miliónu korun Sdružení Českolipsko, Ing. Máška (ČSSD) prosadil do usnesení, že splácení půjčky bude sledováno, aby se z ní nestala půjčka nevratná.

 

Majitel herny v Žižkově ulici se opět pokusil prosadit, aby byla legalizována pomocí novely příslušné vyhlášky. Neprošlo to – naštěstí.

 

I proto, že roste počet případů, kdy si soukromý majitel pozemku jen tak mýrnyx týrnyx „omylem“ připlotí kus pozemku městského, a pak jako by nic zažádá o jeho odkup, upravila se pravidla pro prodej nemovitostí. Cena takto připloceného pozemku se podle nich může zvednout až na trojnásobek ceny základní, platné pro danou lokalitu. Chtěl jsem, aby se navyšovala i cena pozemků se vzrostlou zelení, aby to případné kupce odradilo,  a kupovali raději pozemky bez stromů, ale to na koaličním jednání neprošlo. Tak jsem přistoupil na nabídnutý kompromis, že každý pozemek se zelení, který bude chtít někdo koupit, půjde také do výboru pro životní prostředí, a ten se vyjádří, zda prodej doporučuje, nebo ne. Fakt je, což je myslím naprosté novum, že už minule samo město u pozemku se zelení, na nějž měl někdo zálusk, dalo návrh usnesení, že zastupitelstvo s prodejem nesouhlasí. A taky se to prodávat nebude. Hodně téhle změně postoje vedení města (kromě toho, že to máme ve společném  programovém prohlášení) napomohlo, že místostarosta Kočandrle udělal před cca dvěma roky tu nepříjemnou osobní zkušenost s  neurvalým majitelem sousedního pozemku, který přes protesty mnoha lidí vykácel krásné stoleté duby v Žizníkově (ta aféra proběhla i tiskem).

 

A jedná v tomhle poměrně zásadově. Jen on a já jsme hlasovali proti prodeji městského pozemku ve Vítkově Ing. Kmochovi. Kmoch už vlastní pozemek sousední, a když ten „upravoval“, rozuměj planýroval a zbavoval zeleně včetně docela pěkných lip, „omylem“ zplanýroval i tento. Jelikož se Kmoch živí obchodem s realitami, nevěřím ani na okamžik, že by šlo o omyl, že by si nedokázal zjistit, kde je hranice obou pozemků. Podle mne si byl jist, že mu město ten sousední prodá, a tak aby si ušetřil čas a námahu a nemusel žádat o kácení, udělal to takhle. Trest byl směšný. Paní Doubková z odboru ŽP mu uložila náhradní výsadbu dvou (!) stromků, a ještě s tím byly problémy, podzimní termín nesplnil, tak mu lhůtu prodloužili, ještě 30.března, kdy se ten prodej měl původně projednávat, vysazeno neměl. Teprve, když se prodej odložil, pochopil, že asi sázet bude muset. Přes to všechno, přes drzost, s níž tvrdil, že tím planýrováním vlastně městský pozemek zhodnotil (!), přes mé protesty nakonec pro prodej hlasovalo 17 zastupitelů, 3 se zdrželi, 3 byli z jednání omluveni. Že se za prodej přimlouval Skokan („Pan Kmoch chybu napravil…zachoval se příkladně(!)…kdyby tak jednal každý…budu hlasovat pro prodej“), se vůbec nedivím. Víc se mě dotklo, že se vlídně vyjádřil vůči Kmochovi (a pro prodej) i Ing. Štrumfa, který většinou bývá v těchto věcech dost nekompromisní.

 

To dokázal chvíli předtím, kdy se i z jeho podnětu zastavil (přerušil) prodej pozemku v Novém Žizníkově, protože vzniklo podezření, že částečně zasahuje do tamního lesa. Tak si říkám, zda a jaké vazby na Kmocha asi oba výše jmenovaní pánové mají.

 

Já si zase na poslední chvíli všiml, že u záměru prodeje pozemku v Častolovicích je upozornění paní Zelinkové z územního plánu, že jde vlastně o přístupovou cestu k dalším pozemkům, snad i domkům, a že kdyby se to prodalo, lidi se k nim nebudou mít jako dostat. Nechápu, jak přesto mohl návrh usnesení znít, že se to má prodat. Naštěstí záměr neprošel a vrátí se to do výboru pro prodej nemovitostí, aby se prověřilo, zasahuje-li pozemek do lesa, nebo ne.

 

A nakonec k tomu slíbenému lehkému překvapení na závěr jednání. V bodu „Různé“ se přihlásil Skokan  s dotazem, jak se město postaví k chystanému bourání Banca. To byl malý šok, protože tohle nikdo kromě Skokana (a ovšem městského stavebního úřadu, který je účastníkem řízení) nevěděl. Bylo kolem toho dohadování, co v tom můžeme podniknout (prakticky nic, pozemek a objekt na něm je soukromý), ale uvědomil jsem si, že městu (samosprávě) chybí prostředky, jak účinně ovlivnit, co se bude dít i na těch nejexponovanějších místech, aby nešlo o de facto devastaci, aby to aspoň nějak vypadalo a nedělalo to ostudu třeba secesní Unionce. Tak jsem si aspoň nepřímo rejpnul do investora, že to sice není jeho povinnost, ale v každém případě slušnost seznámit zastupitelstvo s tím, co hodlá v tomhle místě podnikat. Jinak tuším, že Skokanův zájem a rozhořčení může pramenit i z něčeho jiného než jen ze starosti o vzhled toho místa. Říká se, že se už smířili s Vladimirovem (majitelem OD Andy), a samozřejmě, cokoliv nového, co vznikne na místě Banca je pro Vladimirova nežádoucí konkurencí.

 

Pro dnešek všechno, přeji příjemné dny nastávajícího máje.


Česká Lípa, 28.4. 2011, PhDr. Miroslav Hudec

Nový autor 29.4.2011