Proč také nejsou peníze na dálnice

Stát se dohodl s Ludmilou Havránkovou na výkupu jejích pozemků, nezbytných k dostavbě dálnice D11 do Hradce Králové.


Nechme teď stranou, že jde o pozemky s tak kvalitní zemědělskou půdou, že nám mohou v budoucnu chybět ještě daleko více než ta dálnice. Ale těžko se věří vlastním očím, když jeden čte, že sice ještě zbývá vykoupit asi půl hektaru dalších pozemků, ale „i kdyby se to nepodařilo, dostavbu D 11 to nezmaří, protože bez tohoto pozemku se lze obejít“. Tak doslova, cituje-li Právo (7.6., „Na dokončení D 11 chybí 1,5 miliardy“) přesně, se vyjádřil ministr dopravy Radek Šmerda.

 

Přitom si pan ministr jedním dechem stěžuje, kolik peněz mu chybí nejen na tuto dálnici, ale na všechny ostatní dopravní stavby. A vyhlašuje, že se pokusí z vlády vyrazit další miliardy. Být já tou vládou, odpovím mu:

 

„Milý pane ministře, jestli máte tolik peněz, že je můžete vyhazovat za nákup nepotřebných pozemků (moc bych se divil, kdyby tohle byl ojedinělý případ), pak máte více než tato vláda, která nemá pomalu už na nic. Na zdravotnictví, na školství, na veřejnou dopravu, která by také stavbu nových silnic ušetřila, na památky, které (nejen) jí padají na hlavu. Nechte si udělat ve svém rezortu opravdu důkladný finanční audit, a možná že nakonec ještě zadotujete vy nás.“

Nový autor 19.6.2011