Temelín odstaven a přesto je elektřiny dostatek

   Moc dobře si Martin Procházka své strašivé příspěvky (Právo 24.10.) o tom, jak nám hrozí nedostatek elektřiny a tepla a jak se, děj se co děj, musí prolomit těžební limity u Horního Jiřetína (!)nenačasoval. Zrovna když vyšly, byl z provozu odstaven celý Temelín, který vyrábí asi pětinu české elektrické energie (instalovaný výkon cca 2 000 MW). Temelín nejede, a kdo příliš pozorně nesleduje noviny nebo televizi, ani o tom neví. Jde totiž o energii přebytečnou, která nám nijak nechybí, kterou ČEZ vyváží.

 


 

   A zároveň je to rezerva pro horší časy, kdyby hospodářství rostlo dnešním tempem (ale ono spíše brzdí), nebo kdybychom z nějakých záhadných důvodů nepokračovali ve snižování energetické náročnosti ekonomiky. Což si ale nemůžeme dovolit, protože konkurence s nižšími náklady by nás převálcovala.

 

   Takže si myslím, že to strašení je čistě účelové, nové zdroje nejsou potřebné ani tak pro nás, abychom měli dostatek elektřiny a tepla, ale hlavně pro akcionáře ČEZu, aby jejich zisky byly vyšší a vyšší, až budou nejvyšší na celém světě. A až se my všichni budeme prohýbat nad cenami obého (leckdo se prohýbá už dnes), protože desítky miliard za nové zdroje musí někdo zaplatit, a stát to těžko bude. Kde by na to při těch dluzích vzal? Ale i kdyby snad nějakým zázrakem, pak stejně jen z našich daní. Když ne, zainvestuje to ČEZ & spol., ovšem vyberou si to pak od nás do halíře či spíše do (euro)centíku.

 

PhDr. Miroslav Hudec 24.10.2008