Z 23. zasedání zastupitelstva České Lípy (středa 20. 3. 2013)

Mohl bych skoro doslova opsat úvodní větu ze zprávy, kterou jsem psal z lednového zastupitelstva. Tempo jednání bylo vcelku svižné, dokonce i Ing. Štrumfa diskutoval spíše střídmě, i když to jako obvykle tu a tam mezi ním a paní starostkou zajiskřilo. Pan poslanec Skokan tentokrát také mnoho diskusních příspěvků neměl, myslím, že si v klidu vychutnával jedno drobné vítězství. V bodě „Zpráva o postupu prací na …Územním plánu…“, totiž bylo revokováno rozhodnutí o parkovišti u Banca. Nově to již může být jen parkovací plocha, nikoliv plocha určená k zastavění. No… Zkrátka, končili jsme už po 2 hodinách jednání.


Jak se všeobecně čekalo, prošlo 10 miliónů na umělou trávu pro fotbalisty – prý na hřiště pro mládež (dospělé fotbalisty, kteří by tam třeba chtěli hrát, zřejmě budou vyhazovat). Zdržel jsem se hlasování, což jsem dopředu ohlásil starostce, a se mnou sedm dalších lidí. Ale 16 hlasů pro odhlasování pohodlně stačilo.

 

Hodně to fedroval pan Panc (KSČM). A naštval mě. Nevím, jestli to souvisí s tímto mým hlasováním, ale hodil vidle do grantů na životní prostředí. Ptal se, jestli grant 7 tisíc korun pro paní Šubrovou, která už roky provozuje útulek pro kočky na Kozlech (využívá ho i Česká Lípa), není nedovolená hospodářská podpora. Přitom ona o těch pár korun včetně na umísťovací výstavu v Merkuru žádá každoročně, a až dosud vždy pro to i pan Panc hlasoval. Starostka se lekla, tento grant a ještě veřejné akvárium pana Jasanského (stejná námitka pana Pance) se zatím ze schvalování vyřadily, že se to prý do příště ověří s tou „nedovolenou hospodářskou podporou“. Pokud by tenhle incident opravdu souvisel s tím mým hlasováním o umělém trávníku (a také s mou diskusí o tom na i-novinách), tak jsem se v předchozích hodnoceních pana Pance hodně zmýlil. Pokládal jsem ho za sice tvrdě za svým jdoucího, ale jinak solidního člověka. Takto by se ukázal jako člověk malicherně mstivý, bez kapky glancu, snižující se navíc k ubližování třetím osobám, které za nic nemohou.

 

Na návrh paní Rychtaříkové pan Jasanský přece pár korun dostal, a sice z grantů pro cestovní ruch. Sebralo se to panu Živcovi, který měl původně dostat 50 tisíc, a po odhlasované změně mu zbylo jen 30 tisíc.

 

Bez problémů zastupitelstvo schválilo paní Bůžkovou do výboru pro kulturu a cestovní ruch, hlasovalo pro ni všech 24 přítomných zastupitelů. Neprošel ovšem pan Mgr. Hájek, kterého navrhovala ČSSD místo p. Vöröse.

 

Polovinu programu, aspoň toho psaného,  zaplnily prodeje a záměry prodat, včetně několika domů v centru města, například dva na Škroupově náměstí. Mně se to moc nelíbí, všude jsem se zdržel, až na budovu ZŠ Klíč na Slovance. Sídlí tam již řadu let a chtějí to dál užívat jako školu, a škola je to dobrá, tak proč jim to neprodat.

 

Větší diskuse byla u záměru prodat asi půl hektaru z městských lesů v Sosnové za domem veterináře Dr. Russe – ten to chce koupit, že aby se les nevykácel a sloužil dál jako protihluková bariéra u silnice I/9. Problém je v tom, že kdyby se časem dostal do finančních problémů, může to být pro les konec, protože hluk je sice velmi nepříjemný, ale třeba exekuce na majetek ještě nepříjemnější. Jenomže co pak další Sosnováci, kteří mají domy jen o kousek dál? Navíc Ing. Štrumfa upozornil, že vzhledem k nízké ceně lesní půdy můžeme za ten půl hektar dostat jen pár set tisíc korun. Já bych byl spíše pro převedení toho lesa do kategorie „lesy zvláštního určení“, čímž pádem už by nehrozilo, že se tam podle lesního hospodářského plánu bude kácet. A Russ by to nemusel kupovat, jestli mu jde opravdu jen o to, by les zůstal zachován. To jsem taky navrhnul a přidal se ke mně i Ing. Máška. Ani místostarostovi Kočandrlemu se ten prodej moc nelíbil, nakonec se řízení o tomhle bodě do příště přerušilo. Tak nebo tak, já pro prodej hlasovat nebudu.

 

V bodě „Různé“  jsem informoval  o jednání Výboru pro dopravu v Liberci (19. března), konkrétně o chystané rekonstrukci ulice U Obecního lesa. Půl hodiny jsem tam hučel do Ing. Jeníčka z ŘSD Liberec i do Ing. Růžičky z Krajské správy silnic, aby do rekonstrukce zařadili i bezpečnostní prvky (kruhák, dělící ostrůvky,...) na křížení se Svojsíkovou stezkou. Ona to totiž zatím bude silnice 3. třídy a ve městě, ale znáte to. Jak tam bude kvalitní povrch vozovky, navíc ta silnice je tam zhruba 12 metrů široká, začne se tam závodit, a brzy na křížení půjde o život. Chtěl jsem dát v tom smyslu i návrh usnesení českolipského zastupitelstva. Starostka ale řekla, že už jedno usnesení máme – to je to do územního plánu, že tam má být podchod, ten ale má souviset až s pokračováním přeložky mostem přes Ploučnici nad Dolní Libchavu, která by se měla začít stavět snad v roce 2016 – a že bude dál s ŘSD jednat o tom zvýšení bezpečnosti. A že prý vůbec není jisté, že ta rekonstrukce v létě  začne. No, nevím, Ing. Jeníček o tom mluvil jako o hotové věci, že už na to má peníze.

 

V dubnu zastupitelstvo není, takže další zpráva bude až po 22. květnu. To se má schvalovat územní plán, k němuž máme za STUŽ spoustu připomínek. Máme se asi na co těšit!

 

Česká Lípa, 21. 3. 2013                                                                     PhDr. Miroslav Hudec

Nový autor 23.3.2013