Nevychovávejme hrdé přestupníky

Poznámka pana senátora Kubery, že Česká pošta by neměla vybírat pokuty za dopravní přestupky, ale řádně provozovat (a nerušit!) své provozovny, je trefná („Jak se zbavit osoby blízké i vzdálené“, Právo 19.3.). Trefování se místo do přestupníků v dopravě do těch, kdo se snaží alespoň mírnit největší excesy, už ne.


Nevím, proč to nejen pan senátor, ale mnozí další dělají. Jestli je to falešná solidarita (i pana senátora mohou někdy nachytat s ručičkou tachometru tam, kde už být nemá), nebo nadbíhání silné voličské skupině, či projev tradiční české neúcty k pravidlům a jejich dodržování.

 

Ať tak či onak, výsledek je týž. Nachytaný přestupník, v dopravě či kdekoliv jinde, místo aby sklopil oči a tiše se styděl, hrdě vypne hruď, v očích se mu zableskne spravedlivým hněvem a zdvihne káravý prst: „Nejde těm policajtům o žádnou bezpečnost dopravy, ale o plnění obecní pokladny.“

 

A nenajde se zpravidla nikdo, kdo by ho okamžitě utřel: „Jezdi pořádně, troubo, a policajti nebudou mít obecní pokladnu čím plnit.“

 

P.s.: dokáže mi někdo vysvětlit, proč je špatné plnit obecní pokladnu? Zvlášť když mnohdy ten samý přestupník k ní nezřídka natahuje ruku?

 

PhDr. Miroslav Hudec, psycholog

Nový autor 28.3.2013