Nový územní plán nenávratně změní Českou Lípu

Možná by kolegové zastupitelé hlasovali o novém územním plánu města trochu jinak, kdyby tak učinili za čerstvé paměti, když si předtím prošli místa, která jedno jejich zvednutí ruky nenávratně změní. A těch budou nejméně desítky, včetně míst tak pohledově exponovaných, jako je východní úpatí Špičáku, kde se mají místo zeleně rozkládat nová domkářská sídliště.


A třeba Libchaváci přijdou o nerušený pohled na Mnišskou horu a Kozel, protože na louce mezi železnicí na Děčín a silnicí nad Dolní Libchavou má být nová průmyslová zóna a o kus dál dokonce monstrózní mimoúrovňová křižovatka – pokud se tedy nepodaří prosadit úspornější variantu jihozápadního  obchvatu města.

Realizace části vnitřního městského okruhu by zase zcela zničila oblast plnou zeleně poblíž centra města, na severním okraji Městského parku nad starým židovským hřbitovem. Nehledě na to, že oblíbená restaurace Luxor na Střelnici asi bude bojovat o přežití. Frekventovaná komunikace je totiž nakreslena těsně okolo její letní zahrádky, kde se v sezóně denně vystřídají stovky hostů, turistů, výletníků. Co by to také bylo za posezení v neustálém hluku po městské dálnici se řítících aut, ve smogu a prachu bez ustání dráždícího  plíce?

PhDr. Miroslav Hudec

Nový autor 23.6.2013