Tak luxusní WC nemáte ani doma

Kdo sleduje někdy i velmi emotivní diskuse mezi zastánci a odpůrci železniční dopravy, a zvláště ty internetové jsou někdy doslova na hraně, ví, že nejsilnějším argumentem odpůrců bývá stav WC ve vlacích. A je nutno přiznat, že ty Českým drahám opravdu dobrou reklamu nedělaly.


Ale třebaže odpůrci železnice ze setrvačnosti tento „zametací“ argument stále používají, situace se i v téhle citlivé záležitosti zvolna mění. Začalo to rekonstrukcemi WC v modernizovaných nádražních budovách, a pokračuje přímo ve vlacích. A rozhodně se to netýká jen Pendolina nebo mezinárodních rychlíků.

Na snímcích je WC ve vlaku Regionova, tedy vlastně v lokálce, jak jsme byli dříve zvyklí říkat regionálním drahám. Upoutají už elegantní bezbariérové odsouvací dveře, kde konstruktér myslel i na vozíčkáře umístěním ovládacích tlačítek do vhodné výšky. Podobně na tlačítka funguje otevírání, zavírání a zamykání dveří zevnitř, splachování a pouštění vody do umyvadla. Nechybí zásobník na papírové ručníky a vedle koš na použité. Samozřejmostí je konstrukce veškerého příslušenství tak, aby je mohli bez problémů využít i lidé zdravotně handicapovaní.

Myslím, že kdybychom měli tak moderní, účelně, pohodlně a řešené WC doma, vodili bychom tam návštěvy, i kdyby se jim zrovna nechtělo.

Jistě, jedna vlaštovka jaro nedělá, ale věřím, že s s postupnou modernizací vozového parku ČD se dnešní luxus brzy stane standardem. Tedy, pokud to nenechavci a vandalové dovolí…

PhDr. Miroslav Hudec 25.07.2008