Z ustavujícího zasedání zastupitelstva České Lípy

Tak jdeme po čtyřech rocích do opozice. Sice by o nás koalice stála, ale nám se nelíbilo, že když s námi jednala, neměla ještě ani program (prý se na něm bude pracovat po uzavření koalice), tudíž bychom se podpisem koaliční smlouvy dopředu možná zavazovali i k něčemu, s čím bychom třeba nesouhlasili. A pak, zdálo se nám opovážlivé, že dva zvolení zastupitelé, oba za ODS (pp. Raninec a Tejnora) vůbec nebydlí v České Lípě, a přesto v tomto městě kandidovali. Trvalé bydliště tam mají jen formálně, takže zákon sice neporušili, ale morálně je jejich kandidatura neobhajitelná, jakkoliv se ji snažili obhájit s použitím vší možné právnické lstivosti.


Zbylo nás ze starého zastupitelstva jen devět mohykánů, 16 je úplně nových, vlastně 15, pan Raninec je staronový, vrací se myslím po osmileté přestávce. Hodně se to ustavující zasedání protáhlo, byli jsme tam už od 15 hodin (nácvik práce s hlasovacím zařízením a další technické záležitosti), i když oficiální začátek byl v šestnáct, a končilo se zhruba v 1930. Kuriózní je, že přitom se o složení vedení města hlasovalo přes náš odpor veřejně, což je aspoň podle mého flagrantně nedemokratické a navíc i výraz nedůvěry k vlastním lidem (koalice má pohodlnou většinu 15 lidí), ale zase by to mělo být rychlé. Nebylo, mimo jiné právě kvůli těm výše zmíněným vlastně podvodům s bydlištěm. Strhla se kvůli tomu pěkná hádka. Další prodloužení jednání šlo pro změnu na vrub opozice. Koalicí byl navržen na šéfa kontrolního výboru František Chot za KSČM, Piráti ale chtěli Ing. Wawrečku, nakonec si vyžádali přestávku, takže se pokračovalo až cca po 30 minutách.

Nebylo to k ničemu, komunisti trvali na svém kandidátovi, já při hlasování o protinávrhu solidárně zvednul ruku pro Wawrečku, ale ten i tak dostal jen čtyři hlasy. Tak jsem pak podpořil Chota, a ten získal hlasů devatenáct.

Personální složení vedení města je už asi všeobecně známo, tudíž jen zopakuju. Starostkou byla zvolena Mgr. Romana Žatecká (ČSSD), sedmnácti hlasy, kromě od koalice dostala ještě hlas od komunistů a od Skokana, který jinak opozičnil s takovou vervou, že to zase chvílemi vypadalo téměř na fyzickou konfrontaci. Místostarostka Alena Šafránková (ANO) šestnácti hlasy, místostarosta Juraj Raninec (ODS) patnácti hlasy. Pak byli voleni zbývající radní. 17 hlasů dostal Ing. Petr Máška (ČSSD), tomu jsem jako jedinému z koalice dal hlas i já, znám ho dlouho a pokládám ho za velmi slušného člověka. Pavla Procházková (ANO) dostala 16 hlasů, Jan Rubický (Pořádci) 16 hlasů a Ing. Roman Kozák (taky Pořádci) 17 hlasů. Komunisti navrhli do RM Oldřicha Pance, samozřejmě neprošel, a místo něj navržený Chot se raději kandidatury vzdal. Znovuzřízeny byly výbory zastupitelstva města, budou stejné jako v předchozím volebním období, ale budou mít minimálně 11 členů, což odpovídá počtu politických subjektů, které do zastupitelstva prošly. Výbor pro sport a Výbor pro prodej a pronájem nemovitostí budou mít členů třináct. Předsedu kontrolního výboru už jsem zmínil, předsedou finančního bude Ing. Kozák.

Já jsem v bodě různé navrhnul jako připomenutí Listopadové revoluce v České Lípě zřízení lavičky Václava Havla (moc by se mi líbila třeba na tom dlážděném plácku pod Rubického knihkupectvím). Šel jsem na to obezřetně. Jednak jsem požádal Ing. Štrumfu (ČSSD), který byl prvním porevolučním představitelem České Lípy, a je i členem koalice, jestli by nechtěl být spolu se mnou předkladatelem návrhu. Celkem ochotně souhlasil. Kromě toho jsem spolu s ním o návrhu ještě před začátkem jednání ze slušnosti informoval budoucí starostku. Řekla, že s tím nemá problém. Po přednesení návrhu ale nastaly dohady, zda je možno v bodu „Různé“ dávat návrhy na usnesení. Třeba Chot mínil, že to lze, Vlček, že nelze, Žatecké se to taky nezdálo (proč mi to ale neřekla, když jsem jí přišel předem o návrhu říct?). Nakonec jsme se dohodli, že se zřízení lavičky dá jako řádný bod programu na zasedání zastupitelstva, které bude ve středu 26. listopadu.

Do té doby přeju hezké podzimní dny, v tradici posledních let vlahé jak na jaře.
Nový autor 13.11.2014