Co je prosperita, pane prezidente?

Ad: „Nesvazujeme trhy, naopak je uvolněme“ (LN 8.1.)

Jacísi „alarmisté“ prý hodlají „brzdit naši prosperitu“, pravíte, pane prezidente. Jenomže, co je to ta prosperita?


Pro někoho plné krámy, otevřené 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Já bych raději, aby také zaměstnanci těch obchodů prosperovali aspoň natolik, aby si oddychli o víkendech a o svátcích. Nemusím nakupovat, kdy mě zrovna napadne. A asi nejsem jediný s tímto názorem. Pro někoho je prosperující společnost, kde má každý auto (raději dvě nebo tři, aby mu šly k oblečení, které má právě na sobě), já pokládám za prosperující takovou, kde se lze bez auta pohodlně obejít díky kvalitní veřejné dopravě. Kde neumírají stovky a tisíce lidí přímo na vozovkách a další tisíce třeba na rakovinu ze znečištěného ovzduší. Někdo vidí prosperitu v tom, že si může zalyžovat třeba při deseti nad nulou na umělém sněhu uprostřed města. Mně by stačilo, kdyby v prosperující společnosti neumírali bezdomovci někde pod mostem, protože milióny na umělý sníh byly, ale daleko menší částka na záchranu životů těch nejubožejších chyběla.

Vy navrhujete „dočasně oslabit, ne-li úplně odstranit, různé pracovní, environmentální, sociální, zdravotní a další „standardy“, které blokují racionální lidskou aktivitu.“ Jenže já, nešťastník, právě  to, co Vy navrhujete odstranit, pokládám za ty nejdůležitější znaky prosperity! Co zbude z kvality lidského života, když tam tohle bude chybět? A co to vůbec je, ta racionální lidská aktivita? Co je neracionálního třeba na tom, když zdravotní standard alespoň ztěžuje nezodpovědnému podnikateli pajcování potravin nějakým levným svinstvem a ohrožování zdraví zákazníků?

 Mluvíte o svobodě, pane prezidente, a že prý se jí ti „alarmisté“ pokoušejí omezit. Ale co jiného, než snaha o omezení naší svobody jsou Vaše návrhy? Vy máte svou představu o prosperitě, a může být, že hodně lidí ji i sdílí. Ale rozhodně ne všichni a už vůbec ne na věky. Proč tedy tu svou osobní představu vydáváte za jakési obecné dobré? A proč na všechny, kdo jí nesdílejí a svobodně prosazují jinou, jíž věří stejně poctivě jako Vy té své, ukazujete jako na div ne veřejného nepřítele?
Nový autor 12.1.2009