Jde to i bez soli na silnici

Je to už velmi dávno a mladší ročníky to nepamatují. Ano, jezdilo se na zasněžených bílých silnicích, aniž to způsobovalo větší problémy, než jaké máme na těch dnešních, rozsolených.


Já vím, dopravy od té doby neuvěřitelně přibylo, a tak už prý to jinak ani nejde. Nikdy jsem tomu argumentu nerozuměl, a nikdo, koho jsem se ptal, mi také nedokázal seriózně vysvětlit, jak spolu tyhle dvě věci souvisí. Ale co vím bezpečně, na těch rozsolených vozovkách je více mrtvých, než bývalo na bílých. Dokonce mnohem více, než by odpovídalo tomu nárůstu dopravy. Vysvětlení je myslím prosté. Na bílých silnicích se jezdilo opatrně, i ten největší frajer si dvakrát rozmyslel rozpálit to stovkou. Dnes to na mokré solance udělá kdekdo. Zdá se, že ta sůl nepůsobí jen na vozovku a na rychlejší korozi aut.

A tak jsem rád, že stále ještě se najdou silnice, kde to jde i bez soli. Jako například ta mezi Novou Hutí a Horní Světlou. Jezdí se tam plynule, pravda, o něco pomaleji, zato neuvěřitelně pohodově a bezpečně. Žádný problém vyjet i  prudší stoupání. Tady se počasí neporoučí, tady ho lidé s klidem berou na vědomí a přizpůsobí mu své chování. I na silnici. Možná další vysvětlení, proč ta pohoda…

Nový autor 23.2.2009