Dva chodníky ke gymnáziu? Málo.

Na svém červnovém zasedání projednávali českolipští zastupitelé mimo jiné smlouvu o právu stavby v akci „Regenerace sídliště Špičák – chodník ulice Žitavská v České Lípě“. Nový chodník má totiž být částečně na pozemcích Libereckého kraje, jenž je zřizovatelem zdejšího gymnázia. Nic proti chodníku v místě, kde dosud žádný není. Tedy v trase od zastávky městské dopravy u zmíněné střední školy k zastávce pro druhý směr, která se nachází východně od budovy autosalonu Dorda.


Nepochopitelné je však jeho budování tam, kde už dva jsou, tedy od ulice Budyšínské směrem ke gymnáziu, z nichž jeden navíc může pohodlně a bez zacházky užívat i ten, kdo jde třeba na zastávku autobusu.

O to nepochopitelnější, oč promyšleněji byl projektován chodník stávající. Ten je totiž od poměrně frekventované Žitavské ulice oddělen pásem zeleně, širokým trávníkem, stromy a u vozovky ještě linií keřů. Je to ideální řešení jak z hlediska bezpečnosti dopravy, brání třeba dětem v náhlém vběhnutí do vozovky, tak z hlediska hygienického. Pás zeleně totiž aspoň částečně snižuje hlukovou a prachovou zátěž území.

Nový chodník má vést těsně podél vozovky, což znamená jednak likvidaci ochranné zeleně, jednak zhoršení bezpečnosti chodců. Pouhé nahlédnutí do internetové fotomapy  jasně dokládá nadbytečnost dalšího chodníku právě tady.

Na jednání zastupitelstva jsem samozřejmě na ten rozpor s obyčejným selským rozumem upozorňoval. Marně.

Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že za zdánlivě nevysvětlitelným jsou jako tak často – peníze. Kdyby město stavbu financovalo do poslední koruny ze svého rozpočtu, určitě by pečlivěji zvažovalo, co je opravdu nezbytné a co už zbytečné vyhazování peněz.  Pokud je ale naděje, že se akce bude financovat třeba ze státních dotací, pak zřejmě platí zásada, že z těch krev neteče.

Jenže, opravdu neteče? Ty peníze přece nejsou cizí, jdou i z našich daní. A navíc zbytečně vynaložené tady mohou citelně chybět jinde. Zvláště, když tenhle případ nejspíše nebude ve vlastech českých nijak ojedinělý.

Nový autor 19.8.2016