Z 25. zasedání zastupitelstva České Lípy (středa 14. 12. 2016)

Asi nikoho nepřekvapí, že hlavním bodem posledního jednání zastupitelstva v kalendářním roce byl – rozpočet na příští rok. A jednalo se o něm fest. Jen expozé starostky trvalo zhruba půl hodiny, celkem diskuse a hlasování kolem 3 hodin.


Odhlasováno bylo někdy ve čtvrt na sedm.  V tom expozé paní starostka vysvětlila, že 132 miliónů minus (příjmy cca 617 miliónů, výdaje 749 miliónů) není deficitní rozpočet, protože máme našetřeno z minulých roků, že letos bude přebytek hospodaření 20 miliónů atd. No, nejsem rozpočtář, nerozumím tomu, a zřejmě proto jsem se pochybností stran vyrovnanosti rozpočtu nezbavil.

Nejvíc asi budou lidi zajímat plánované investice, ty mají být rozmáchlé, v celkové výši 244 miliónů. Úplně nejvíc má stát zateplení bytového domu na Ladech v Komenského ulic (42 miliónů), 40 miliónů na venkovní bazén u Sportareálu. Stejná částka na regeneraci sídlišť – pokud na ně přijde státní dotace, což prý je jisté, ale není to ještě úplně jisté J.

Tam jsem se ozval a vyslovil pochybnosti, zda tak, je dosud prováděna (viz zničení zeleně v Žitavské u gymnázia kvůli zbytečnému třetímu chodníku – článek o tom je na tomto webu),  je opravdu regenerací (obrozením) či revitalizací (oživením). Argumenty pana místostarosty (zeleň musela zmizet, aby u nového chodníku mohli rodiče vyloďovat děti z aut! :-) mě opravdu nepřesvědčily.

A má se pokračovat ve stejném duchu. V prostoru mezi Žitavskou a Budyšínskou má padnout 16 stromů, už je požádáno o jejich skácení, mají se rozšiřovat parkovací místa. Mluvil jsem o tom o přestávce jednání s paní Nebřenskou, vedoucí ORMI, sama mě oslovila. Obhajovala ty zásahy, jak mohla, ale nakonec slíbila, že s tím zkusí ještě něco udělat. Řekl jsem jí, že se zelení a parkováním na sídlištích je to jako s krátkou peřinou. Ať děláte, co děláte, buď vám potáhne na ramena nebo na nohy.  Kompromis by ale možný byl – postavit parkovací domy, které ušetří místo a které máme v platném územním plánu. Ale něco by to stálo a nebylo by to tak populární jako bazén. Přesto jsem to vedení města v diskusi připomněl.

Přes ten (nezávazný) slib ovšem nevím, jestli nějaké změny v projektu ještě vůbec budou možné. Podobně nás utěšovali při projednávání „revitalizace“ městského parku.

Z dalších velkých investic má jít 19 miliónů na rekonstrukci MŠ Dolní Libchava, to považuju za rozumné, bylo by škoda nechat zcela zchátrat pěknou školní budovu. Po osmi miliónech pak na statické zajištění ZŠ Jižní a na pavilón D na Holáku, který patří ke Speciální škole. I to lze podpořit.

Šest miliónů na rekonstrukci chodníku u Unionky, pět na opravu silnice do Dobranova (odbočka ze zákupské II/262), rovněž pět na úpravy sportoviště u ZŠ Slovanka.

Některé investice pokládám za vyložené plýtvání, třeba 4 milióny na lanové centrum. Nebo na přípravu rozhledny na Hůrce.  Na ni je sice (zatím) v rozpočtu jen 300 tisíc, ale zase jsem musel připomenout, že je dobré jít na některé věci obyčejným selským rozumem. I když dovedu pochopit, že se vedení města stále snaží nějak vyrovnat s traumatem z toho, že se nesmí na skutečnou rozhlednu, tu na Špičáku. Hůrka má nadmořskou výšku 327 metrů, tedy skoro stejnou, jíž má například i plocha při vstupu do hypermarketu Albert na Ladech (325 metrů).  Obyvatelé vyšších pater okolních domů mají tedy už teď stejný rozhled, jaký by byl z Hůrky. A mají ho zadarmo.

Snažili jsme se pomocí protinávrhů vyloučit některé kontroverzní investice. Podpořil jsem třeba návrh magistra Ježáka a asi i klubu ANO, aby těch 40 miliónů na bazén u Sportareálu bylo na bazén obecně, aby se například mohl do hry vrátit ten Pavljukův návrh na bazén na Špičáku – argumentoval jsem taky tím, že u Sportareálu buď nebude kde parkovat, nebo bude nové parkoviště zase na úkor zeleně. Bohužel, získali jsme pro protinávrh jen osm hlasů. Naopak jsem nepodpořil protinávrh pana Chota na snížení částky na MHD z 35 na 32 miliónů. Komunistům jsou peníze na veřejnou dopravu trnem v oku dlouhodobě, navrhovali zřízení nového výboru zastupitelstva, dopravního, a hned taky, že by měl řešit právě MHD. Chot pro svůj návrh získal jen tři hlasy. Neprošlo ale ani zrušení té horentní částky na zateplení toho domu v Komenského ulici.

Za úspěch považuji, že prošla částka celkem 450 tisíc, z čehož 2 x 150 je na studie dvou lávek přes silnici I/9, jednak z Kopečku na Svárov, jednak u autobusové zástavky Borská na Severu. Tu druhou jsem navrhoval už v minulosti, jednak kvůli bezpečnosti chodců, děti to totiž berou od autobusu často bezhlavě přes silnici a je veliké štěstí, že tam dosud nikoho nepřejeli. A pak taky by tahle lávka mohla řešit bezpečné propojení některých cyklostezek na území města. Skoro zázrak, že pro opoziční návrh hlasovalo všech 23 právě přítomných zastupitelů.

Když jsme u těch cyklostezek, v rozpočtu je i půl miliónů na tzv. nultou etapu cyklostezky Varhany, tedy na její bezpečné napojení ve směru do města. Upozorňoval jsem místostarostu, že podle mých neoficiálních informací to nepůjde kolem kolejí od zastávky Střelnice, jak se zamýšlelo. Dle SŽDC je to příliš blízko trati a riskantní. Ale prý je ta moje informace mylná. Tak uvidíme – připomínal jsem opět ten propustek u garáží na Střelnici, kudy by to propojení bylo bezpečně.

Celý rozpočet prošel šestnácti hlasy, tři byli proti, čtyři jsme se zdrželi hlasování. Já hlavně kvůli těm nejasnostem o jeho vyrovnanosti, pro nesouhlas s umístěním otevřeného bazénu u Sportareálu a s tím, aby se desetimiliónové částky (a ještě ze státních dotací!) používaly na výše popsaný způsob regenerace sídlišť.

Další zastupitelstvo bude až v půli února, asi už vedení města lezeme na nervy (zas byly divoké hádky, překřikování, závody, jak dlouho jeden druhému vydrží skákat do řeči, odnímání slova, výhrůžky trestními oznámeními, …), a tak zredukovalo počet zasedání. Teď budou zastupitelstva vždy ob měsíc, po tom únorovém ještě v dubnu a červnu.

Zatím přeji krásné Vánoce a všechno dobré v příštím roce.

Česká Lípa, 15. 12. 2016

PhDr. Miroslav Hudec                                  

Nový autor 18.12.2016