Silnice se rozpadají pod těžkými náklady

Věřím, že chybí peníze na opravy silnic („Třetina silnic se rozpadá“, liberecká rubrika MF Dnes 5.10), vždyť na co dnes nechybí?


Tím spíš, že se řada z nich musí opravovat stále dokola. A nejen vždy po zimě, z důvodů převažující chemické zimní údržby, která významně přispívá k nárůstu  množství výtluků.

I čerstvě opravené vozovky jsou za chvíli plné kolejí a děr, jak je doslova drtí těžké náklady, pro které většina silnic není stavěna. Ty se totiž vždy vozily po železnici. Jenže nad železnicí dnes kdekdo ohrnuje nos, řada tratí se dokonce ruší. Nejnovější příklad máme v nejtěsnějším sousedství Libereckého kraje. Na dráze z Rumburka do Dolní Poustevny od prosince letošního roku potkáme vlaky zřejmě už jen o víkendech. Podobně je tomu již dnes u dokonce přeshraniční trati z Rumburka do Jiříkova a Ebersbachu, která vede souběžně s frekventovanou kamionovou trasou po silnici I/9. Hodně po svém jsme si vyložili vstup do schengenského prostoru, který měl mimo jiné ještě více usnadnit cestování přes hranice členských států. A ani tam, kde se trať udržuje, ba dokonce modernizuje, už se nepočítá s nákladní dopravou. Třeba kontejnerové překladiště v České Lípě dnes slouží jako sběrný dvůr, leckde mizí skladištní koleje, ruší se nakládací rampy, budovy skladů. Vždy, když zahlédnu někde na regionální trati nákladní vlak, a nejde o manipulák se dvěma vagóny, určený jen k drobné posluze ve stanicích, mám pocit, jako by byl svátek.

Prý je doprava nákladů po kolejích pomalá, nemoderní, nevyhovuje potřebám a požadavkům zákazníků. Fajn, ale pokud zůstaneme jen u toho, pokud nezačneme přemýšlet, jak ji učinit rychlejší a modernější, zákazníkům lépe vyhovující, a že takové způsoby existují a ve světě se běžně užívají!, pokud do ní nezačneme také investovat, pak neplačme, že se nedostává peněz na stále dokola opravované a přesto stále rozbité silnice. Až se konečně začneme řídit tím, že každá koruna investovaná do železnice pomůže i silnicím, možná zjistíme, že těch peněz není zase tak málo.

Nový autor 10.10.2009