Proč také je silnice na Práchni neviditelná

Jak uvedl Českolipský deník 6.listopadu („Silnice na Prácheň je neviditelná“), lidé si stěžují, že viditelnost na Práchni snižují mlhy, takže řidiči někdy ani netuší, kde je kraj vozovky. Stejně špatná je ale orientace na silnici každodenně za šera.


Jistě, jedna věc je chybějící značení. Ale možná by problém nebyl tak akutní a nebezpečí tak velké, kdyby nedošlo kolem zmíněné komunikace k necitlivému vykácení stromořadí, které i za šera či za mlhy dokáže trasu silnice vyznačit. Řada lidí před tím tehdy varovala, upozorňovala, že alej tu plní i další důležitou ochranou funkci. Tlumí nebezpečný boční vítr, který dokáže v silnějších nárazech převrátit i kamion. Dokonce mám pocit, že k tomu už i došlo.

Protesty ale byly to marné, argumentovalo se nutností postavit chodník, a to prý bez vykácení stromů nejde. Chápu, že chodník lidem pomohl, ale muselo to být skutečně na úkor stromů? Nestál projekt za trochu více přemýšlení? Teď místní, a nejen oni, doplácejí na to, že kdosi zapomněl na staré dobré české přísloví, „práce kvapná…“

 

Nový autor 17.11.2009