Jen mráz zabíjel?

Jistě, autoři článku „V Praze umrzli dva bezdomovci“ (Právo 19.12.) měli za úkol psát o mrazech, ne o bezdomovcích. A ti umrzlí se do něj dostali jen jako ilustrace smrtelné nebezpečnosti přírodních živlů.


Přesto se nemohu zbavit pocitu znepokojení. Což lze opravdu psát tak nezúčastněným tónem o tragické smrti celkem už sedmi lidí za pár týdnů v jednom  jediném městě, byť je to město velikosti Prahy? To už jsme natolik otupěli, že nám to nestojí ani za komentář? Alespoň na komentářové straně novin jsem ho hledal marně. Pravda, ve zprávách z regionů si můžeme přečíst reportáž o dvou bezdomovcích, žijících (žijících?) pod labským mostem v Hradci Králové. Dokonce s fotografií jednoho z nich, s huňatým kocourem v náručí. Působí skoro idylicky, takže lze snadno nabýt dojmu, že ono těm lidem vlastně není nijak zle. Mají, co si dobrovolně zvolili, a co my s tím? Nás se to přece nijak netýká. 

Já v tom ale tak jasno nemám. A vůbec si nejsem jist, že ony umrzlé chudáky má na svědomí jen a jen ten mráz. 

P.s. skoro slyším obligátní odpověď těch, co jasno mají, a zpravidla ve všem: když ti to vadí, tak si je vem k sobě domů, chytráku.

Nový autor 22.12.2009