Zimní úklid a „úklid“

Na připojených snímcích lze porovnat dvojí způsob zimního úklidu. Byla, pravda, mimořádná situace, sněhu napadlo opravdu hodně. Ovšem sněžit přestalo v neděli 10.ledna, či nejpozději v noci na pondělí.


Přesto ještě v úterý odpoledne to vypadalo třeba u starého židovského hřbitova na Střelnici v České Lípě tak, jak ukazuje prvý ze snímků. Především nasoleno, takže sníh se nedal ušlapat. Nohy i kola kočárků se do něj boří, ten klouže, ujíždí pod nohama. A nejen tady. Cesta přes město v těchto dnech vyčerpá více než dvacetikilometrová túra horským terénem. O následných škodách, včetně na poničených oděvech a obuvi, raději nemluvit. 

Druhý snímek ukazuje zcela jinou situaci. Bez soli, za pomoci obyčejného prohrnovače a lopaty, a výsledek je na jedničku. Přesto, že není posypáno, takto prohrnutý sníh nijak zvlášť neklouže. Uklidili si tu sami zdejší obyvatelé. A bez ohledu na chodníkový zákon zadarmo, bez koruny nároků na městskou pokladnu. Profesionálové, kteří městu za zimní údržbu komunikací účtují každoročně hezkých pár miliónů, by se od nich mohli učit. 

Nový autor 16.1.2010